Facebook

Kapcsolat

"Az ÉN kutyaiskolám"

Adószám: 18288195-1-05

Alapító: Mogyorósi István
aranykoszorús mesterkiképző †

E-mail: d568936d9e5cda8b6e4bd68a54691990
Telefon: +36 30 6788 328
             +36 20 6696 904
Címünk:Miskolc, Szentpéteri kapu,
Stromfeld laktanya területe

Számlaszám: OTP Bank 

11734066-29901601

Nyitvatartás:

Szombat-Vasárnap

7-12 óaráig

Alapfokú Kísérőkutya Vizsga - BH 1

 

"A" ágazat.
Engedelmességi gyakorlatok a kiképzőpályán

1. gyakorlat: Pórázon vezetés 15 pont

2. gyakorlat: Szabadonkövetés 15 pont

3. gyakorlat: Menet közben ültetés 10 pont

4. gyakorlat: Menet közben fektetés behívással 10 pont

5. gyakorlat: Helybenmaradás figyelemelvonással 10 pont

Összesen: 60 pont.

Minden gyakorlat alapállással kezdődik és azzal is ér véget. A kutya szorosan a kv bal oldalán ül. A szabályos alapállásban a k lapockája a kv térdével egy vonalban van. Minden gyakorlatnál csak egyszer lehet felvenni az alapállást. Alapállásban a kv sportos testtartásban áll. Terpeszben nem állhat. Az előző gyakorlatot lezáró alapállás lehet egyben a következő gyakorlat kiinduló alapállása. Látjel nem adható, pontlevonást eredményez. A vizsga alatt a kutyavezetőnél nem lehet motiváló eszköz, vagy jutalmazó játék. A vizsga előtt a tb-nak jelezni kell, ha mozgáskorlátozottsága miatt egy-egy gyakorlatrészt a kv nem tud a szabályzatban leírtak szerint végrehajtani. Ha olyan típusú a mozgáskorlátozottság, hogy a kv nem tudja a kutyát a baloldalon vezetni, akkor analóg módon vezetheti a jobb oldalán.
A gyakorlat megkezdésére a tb ad utasítást. A kv a gyakorlat valamennyi további részét, mint a fordulatok, megállások, ütemváltások, stb. a tb utasítása nélkül, önállóan hajtja végre. Ettől az általános szabálytól eltérve - a kv kérésére -, a tb levezényli a gyakorlatokat.
A vsz meghatározza a használható hangjeleket. Amennyiben a k egy gyakorlatot a harmadik hangjelre sem hajt végre, be kell fejezni (és az értéke 0 pont).. Ha a k elhagyja a vezetőjét, vagy a pályát és a harmadik hívásra se jön vissza, az engedelmes ágazatot meg kell szakítani. Behívásnál a „Hozzám!” hangjel helyett használható a k neve is. A gyakorlat hangjele és a k neve együtt kiejtve hiba, dupla vezényszónak minősül.
Az alapállásból kiindulva az úgynevezett felvezető szakasz kezdődik. Ezalatt a kv minimum 10, de legfeljebb 15 lépést tesz meg. Ezután adhat hangjelet a feladatra (pl. ültetés, fektetés). Az olyan gyakorlatrészek között, mint például az eléülés és a lábhoz kerülés, vagy a helyben maradó kutyához belépés és a felültetés, érzékelhető (kb. 3 másodperces) szünetet kell tartani. Az elhozásoknál a kutya mellé elölről, vagy hátulról is be lehet lépni.
Minden gyakorlatnál csak egyszer, a gyakorlat végén alapállásban lehet megdicsérni a kutyát. Ezt követően a kv felvehet egy újabb alapállást. A dicséret és a következő gyakorlat kezdete között, érzékelhető (kb. 3 másodperces) szünetet kell tartani. A gyakorlatok között a kutyát láb mellett kell vezetni.
Az egyes gyakorlatok között is szabadon követésben kell haladni a kutyával. A feloldás, illetve a játék nem megengedett.
A visszafordulás (180º, hátra arc) ugyan két módon hajtható végre, de mindkettőnél balra kell fordulni. A kutya megkerülve a vezetőjét kerülhet a bal oldalára, vagy a kv és a k együtt fordulnak balra (ekkor a k végig a vezetője bal oldalán marad). Mindegy melyik módszert használja a kv, de a visszafordulást a vizsgán végig egyformán kell bemutatni.
Az eléülés után, lábhoz is kétféle módon ülhet be a k. Vagy jobbról megkerülve a vezetőjét, kerül annak bal oldalára, vagy szemből fordul be a kv mellé.

"B" ágazat.

Vizsga utcai forgalomban

Általános szabályok
A következő gyakorlatokat a kiképzőpályán kívül, lakott területen belül, egy erre alkalmas területen kell bemutatni. A tb és a rv előre megbeszélik, hogy a hol és hogyan hajtsák végre közterületen (úton, utcán, téren) a gyakorlatokat. Vizsgázók a közterület forgalmát nem akadályozhatják.
A különlegessége miatt a vizsga e része jelentős időt igényel. A követelményrendszert a vizsgázók nagyobb számára tekintettel se lehet enyhíteni.
A B. ágazat gyakorlataiért nem jár pont. A forgalomban/közterületen folyó vizsga alatt végig figyelt kutyáról kialakuló összbenyomás a mértékadó. Ez alapján kell dönteni az eredményességről.
A következőkben leírt gyakorlatok ajánlások, melyeket hozzá kell igazítani a helyi viszonyokhoz. Kétséges esetben a tb jogosult a gyakorlatokat megismételtetni, illetve variálni.
A teljes szabályzat letöltése:

vissza