Facebook

Kapcsolat

"Az ÉN kutyaiskolám"

Alapító: Mogyorósi István
aranykoszorús mesterkiképző †

E-mail: d568936d9e5cda8b6e4bd68a54691990
Telefon: +36 30 6788 328
             +36 20 6696 904
Címünk:Miskolc, Szentpéteri kapu,
Stromfeld laktanya területe

Számlaszám: OTP Bank 

11734066-29901601

Nyitvatartás:

Szombat-Vasárnap

7-12 óaráig

Kísérőkutya Vizsga (Begleithundprüfung) - BH

 

Bevezető
A hivatalos FCI - IPO nem tartalmaz BH szabályzatot. Több tagország mégis átvette a német tagország (to), a Verbandes für das Deutsche Hundewesen (VDH) egyfokozatú kísérőkutya szabályzatát.


Illetve ennek mintájára egy többfokozatú változatot vezetett be (pl. az osztrák egyesület, az ÖKV a BgH 1-3 -at).
A BH (nálunk a jövőben BH 1) jól szolgálja a kultúrált kutyatartás népszerűsítését és nagyon hasznos elővizsgája a későbbi HPO 1 vizsgának. A kv általa fel tudja mérni mennyire jutott a kiképzésben. A legfontosabb szerepét a BH 1. vizsga második részével, a közterületen zajló vizsgával tölti be. A nehezen modellezhető feladatok hasznos, a tenyésztés szempontjából is fontos információkat adnak a kutya karakteréről. Ezért az HPO 1 vizsgára nálunk is csak a sikeres BH 1 után lehet jelentkezni.
Azoknak a kutyáknak is melyekkel nem tudnak, vagy nem szeretnének őrző-védő gyakorlatokat végezni, szeretnénk sportolási és versenyzési lehetőségeket biztosítani. Ezért bevezetésre kerülnek a BH1-3. vizsgák. A BH 1. azonos marad az eddig is használt BH-val, a BH 2. és BH 3. pedig olyan egyre nehezedő engedelmes gyakorlatokat tartalmaznak, amiknek megtanítása célt és kihívást jelenthetnek.

Általános tudnivalók
Minden fajtájú és méretű kutya (akár keverék is) részt vehet a BH vizsgákon, ha elérte a 14 hónapos kort. Csak akkor tartható BH vizsga, ha legalább 4 kutyát neveztek. Amennyiben a vizsga más vizsgafokozatokkal (pl. E. HPO, NyK) kombinálva lett meghirdetve, a minimálisan 4 vizsgázóba a többi fokozatra jelentkezőket is bele kell számítani. A vizsgán egy bírónál legfeljebb 10 - 15 vizsgázó indulhat, vizsga fokozatoktól függően, de az egy bíró által bírált ágazatok száma 30-at nem haladhatja meg. Az Engedelmes vizsga (E) egy ágazatnak, a Kísérőkutya vizsga 1. (BH 1.) és a NyK 1. két ágazatnak, a BH 2. és 3. egy ágazatnak, valamennyi HPO és a NyK 2. három ágazatnak számít.

Az elfogulatlanság vizsgálata
A BH vizsga megkezdése előtt, a tb köteles az összes kutyát elfogulatlansági vizsgálatnak (vézenpróbának) alávetni. Az elfogulatlanság vizsgálatának része a tetoválási szám, vagy chip, ellenőrzése. Csak a tetoválással, chippel, stb. azonosítható kutya vehet részt a vizsgán. Az a k, amelyik nem felel meg az elfogulatlansági vizsgán, a vizsga további részéből ki kell zárni. Az elfogulatlanságot a vizsga teljes időtartama alatt vizsgálni kell. Az első elfogulatlansági vizsgálaton sikeresen túljutott, de a vizsga közben vézenhiányosságot mutató kutyát a tb-nak ki kell zárnia és a teljesítményigazolásába „Az elfogulatlansági próbán/viselkedésteszten nem felelt meg.” Bejegyzés kerül. A Chippel megjelölt k tulajdonosának kell leolvasóról gondoskodni.

Minősítés
A BH 1. két ágazatból áll. Amennyiben az első, az A részben a k nem éri el a lehetséges pontok minimum 70%-át, nem vehet részt a második ágazatban (B), ahol közterületen, forgalomban vizsgázik.
A vizsga végén nem hirdetnek ponteredményt, hanem a tb csak azt hirdeti ki, hogy a vizsga „eredményes”, vagy „eredménytelen”. A BH vizsga akkor lehet eredményes, ha a k az A ágazatban a lehetséges pontszámok minimum 70%-át (minimum 70 pontot) elérte és a tb a B ágazat gyakorlatait „megfelelt”-re értékelte.
A BH 2. és BH 3. vizsga egy ágazatból (engedelmes) áll. A vizsgán adható maximális pontszám: 100.
A sikeres BH 1. vizsga az HPO 1 vizsgára jelentkezés feltétele!
A BH vizsga még nem tenyészvizsga.
A vizsga időkorlátozás nélkül bármikor ismételhető. Akár sikeres a vizsga, akár nem, az eredményt a teljesítményigazolásba be kell vezetni.
A további előírások az HPO szabályzat elején - 1. „Általános rendelkezések”-ben – olvashatók.

vissza